1ο ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΔΙΩΝ-ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ


ΟΙ ΧΟΡΩΔΙΕΣ 
ΠΟΥ ΘΑ ΛΑΒΟΥΝ ΜΕΡΟΣ

1.Χορωδία Μορφωτικού & Εκπολιτιστικού Συλλόγου Σωτήρα Τρικάλων



Ο Μορφωτικός & Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωτήρα Τρικάλων ιδρύθηκε το 1983. Έκτοτε οργανώνει πολιτιστικές δράσεις και συμμετέχει σε διάφορες εκδηλώσεις με κυριότερες τη «Γουρνοχαρά» κάθε Χριστούγεννα και το «Σεργιάνι» κάθε Πάσχα. Δεν πρόκειται για παρουσίαση τοπικών εθίμων, αλλά ουσιαστικά για αναβίωση, καθώς τελούνται κάθε χρόνο και συμμετέχει όλος ο κόσμος.



Διατηρεί τρεις χορευτικές ομάδες και μια χορωδιακή, η οποία ουσιαστικά αποτελείται από τους χορευτές, καθώς οι χορωδοί δεν ερμηνεύουν μόνο φωνητικά τα τραγούδια, αλλά και χορευτικά. Στο αντάμωμα θα ακούσουμε τραγούδια από το καραγκούνικο πασχαλιάτικο «σεργιάνι» και τραγούδια του νυχτεριού αλλά και των κοινών  διασκεδάσεων από την ευρύτερη περιοχή των Τρικάλων.  Την επιμέλεια των χορευτικών ομάδων και της χορωδίας έχει ο Αχιλλέας Λέρας.


2. Μεικτή χορωδία του Σωματείου "Παναγία Σουμελά" Θέρμης



Η μεικτή χορωδία του Σωματείου Παναγία Σουμελά Θέρμης ξεκινά τα πρώτα δειλά βήματα της το 2000, γεγονός πρωτόγνωρο για τα τότε δεδομένα. Μέχρι τότε το Σωματείο διέθετε μόνο χορευτικά συγκροτήματα και τμήματα εκμάθησης ποντιακών χορών. Πρώτος χοράρχης ο κ. Κων/νος Γρηγοριάδης ο οποίος βάζει το θεμέλιο λίθο και η αρχή γίνεται. Πραγματοποιούνται οι πρώτες εμφανίσεις και η χορωδία αρχίζει να δραστηριοποιείται και να γίνεται γνωστή στα ποντιακά δρώμενα. Επόμενος χοράρχης, ο κ. Αχιλλέας Βασιλειάδης με τη βοήθεια του οποίου συνεχίζεται η επιτυχημένη πορεία της χορωδίας. Καινούργια τραγούδια προστίθενται και σιγά – σιγά «γεννιέται» η ιδέα της ηχογράφησης όλης αυτής της προσπάθειας. Το 2005 το πρώτο μουσικό cd είναι πια πραγματικότητα, μετά από πολλές ώρες ηχογράφησης στο στούντιο όπου όλα τα μέλη της χορωδίας μαζί κατέθεσαν ψυχή και μεράκι, και αφήνοντας πίσω προσωπικές ασχολίες, υλοποιούν το όνειρο τους. Το cd περιέχει 17 παραδοσιακές ερμηνείες που καταγράφηκαν με σκοπό να διατηρήσουν ζωντανή τη δημοτική μας παράδοση και να τη μεταλαμπαδεύσουν στις επόμενες γενιές.

Όλα αυτά τα χρόνια συνεχίζει την πορεία της ασταμάτητα, συμμετέχοντας σε ποικίλες εκδηλώσεις εντός και εκτός του Ν.Θεσσαλονίκης με χοράρχη τον κ. Αχιλλέα Βασιλειάδη και λυράρη τον κ. Παναγιώτη Βελονά.



3. «Μελωδοί του Αγίου Βλασίου» Νέου Αγιονερίου Κιλκίς


Η χορωδία «Μελωδοί του Αγίου Βλασίου» Νέου Αγιονερίου Κιλκίς συστάθηκε το 2006 και μέχρι σήμερα η παρουσία της στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου είναι συνεχείς.  Χοράρχης της είναι ο μουσικοδιδάσκαλος κ.  Χρήστος Χαλκιάς και πρόεδρος της ο κ.  Δημήτρης Γιαρήμαγας.
  Οι δραστηριότητές της πολλές και ποικίλες. Ενδεικτικά θα αναφέρουμε την συμμετοχή της στο ψαλτήρι του Ι.  Ναού Αγίου Βασιλείου κάθε Κυριακή, στολίζει και συνοδεύει τον επιτάφιο  ψέλνοντας τα εγκώμια της Μ.  Παρασκευής , προσφέρει λουλούδια κάθε Μάιο στην εορτή της μητέρας, ανοίγει την χριστουγεννιάτικη περίοδο με το άναμμα του δέντρου και την γιορτή για τα παιδιά κάθε Δεκέμβρη και φυσικά διοργανώνει το καθιερωμένο διετές φεστιβάλ χορωδιών στην πλατεία του χωριού τον Ιούνιο.
  Επίσης παρουσιάζει κάθε χρόνο μία μουσικοθεατρική παράσταση . Το «Αχ Ανατολή» που έχει προβάλει και το κανάλι της εκκλησίας 4 Ε,  το «μελωδικό καλαντάρι» , η συγκινητική παράσταση με τίτλο «κι όλο περιμένουν να γυρίσουν πίσω…» με θέμα την μετανάστευση ,το χρονικό της Μ. Εβδομάδας  το «Δεν χωράει η πίκρα μέσα στο φως» που παρουσιάστηκε στον Ι. Ναό με θρήνους ,ύμνους και τραγούδια και η τελευταία της με τίτλο «Πόλη. Το φως που διασκορπίστηκε και χάθηκε …» με θέμα την άλωση της Κων/λης . Το βιογραφικό της συμπληρώνουν και αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις της στην 4 Ε, στην TV 100 και η τιμή που της έκανε η ΕΤ 3 να την εντάξει σε πρωτοχρονιάτικο πρόγραμμά της.
  Οι προσκλήσεις για συμμετοχή της σε εκδηλώσεις τρίτων είναι πολλές και καλοδεχούμενες. Το ρεπερτόριό της είναι μοιρασμένο ανάμεσα σε παραδοσιακά και δει καππαδοκικά λόγο καταγωγής  τραγούδια αλλά και σε έντεχνα .



4. Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθυλάκκου.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Σμυρναίων Μικρασιατών Βαθυλάκκου, ιδρύθηκε το 1978. Με τα χρόνια, πολλαπλασιάστηκαν τα μέλη και οι δραστηριότητές του. Σήμερα, διατηρεί 6 χορευτικά τμήματα, χορωδία, θεατρική ομάδα, φιλαρμονική, βιβλιοθήκη και πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Στις δράσεις του Συλλόγου, συμπεριλαμβάνονται: τακτική αιμοδοσία, ημερίδες, περιβαντολλογική και φιλανθρωπική δράση σε ιδρύματα, πρόσφυγες και συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.
Επίσης ο Σύλλογος παρουσιάζει έντονη και ποικίλη δραστηριότητα, με την οργάνωση πολιτισμικών εκδηλώσεων, όπως ο εορτασμός της Πανηγύρεως του Προφήτη Ηλία (20 Ιουλίου), του Ντεντέ (29 Αυγούστου), Μνημόσυνο μνήμης για τη Μικρασιατική Καταστροφή και για όλους τους ιερείς που μαρτύρησαν στην καταστροφή της Σμύρνης.
Ο Σύλλογος αναβιώνει επίσης, το έθιμο της Μελόπιτας ( 4 Δεκεμβρίου) ανήμερα της Αγίας Βαρβάρας και το έθιμο του Κλήδονα (23-24 Ιουνίου). Συμμετέχει όμως ενεργά στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις του χωριού κατά τη Φωταγώγηση του δέντρου μοιράζοντας δωράκια στα παιδιά, αλλά και πριν τη Πρωτοχρονιά με το άρμα του Αι Βασίλη, μοιράζει δώρα σε όλα τα παιδιά.
Διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις με τη συμμετοχή των χορευτικών  τμημάτων και της χορωδίας, όπως η Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης  Πίτας,  Καφές της Αγάπης, Παγκόσμια Ημέρα Μουσικής (21 Ιουνίου). Τέλος, ο Σύλλογός μας συμμετέχει σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις  που πραγματοποιούνται σε όλη την Ελλάδα.
Σκοπός του Συλλόγου μας, είναι η γνωστοποίηση των παραδόσεών μας στους νέους που μέσα από τη δράση τους θα τιμήσουν τους προγόνους μας που ήρθαν το 1922 από τη Μικρά Ασία.



5.Μικτή χορωδία Ένωσης Ποντίων ν. Κιλκίς "Οι Αργοναύτες" 







Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ. Περί του Ποντιακού Θεάτρου.

ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ-ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ

ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ