Η Τσόφα



ΕΝΩΣΗ ΠΟΝΤΙΩΝ ΝΟΜΟΥ  ΚΙΛΚΙΣ ΟΙ "ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ"
ΤΜΗΜΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΕΝΔΥΣΗ ΠΑΝΙΝΗΣ ΚΟΥΚΛΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΗΣ ΣΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥ ΠΟΝΤΟΥ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Σοφίτσα μ΄ ἔξ΄ μ΄ ἐβγαίνεις καί μή φαίνεσαι
ἐλέπνεσε καί τ΄ ἄστρια καί μαραίνεσαι
ἐλέπ΄ σεν καί ὁ φέγγον καί δειλαίνεσαι
ἐλέπ΄ σεν καί ὁ  ἥλεν και ἡλαίνεσαι
τά παλικάρια κλαίγνε κι ἀραεύνε 'σε.

Για δεύτερη συνεχή χρονιά οι Αργοναύτες, στο τμήμα της παραδοσιακής χειροτεχνίας, μελετούμε και εργαζόμαστε επάνω στην κατασκευή και ένδυση κούκλας με τις παραδοσιακές ενδυμασίες του Ευξείνου Πόντου. Μετά την πορσελάνινη Συμέλα από την Τραπεζούντα, εφέτος έχει την τιμητική της η ορεινή Σάντα και η Τσόφα μας.
Η Τσόφα, είναι η πρώτη κούκλα κατασκευασμένη εξ ολοκλήρου από την ομάδα του τμήματος. Είναι πάνινη όπως οι παλιές κούκλες των παιδιών που φτιάχνανε οι γιαγιάδες μας για τα εγγόνια τους. Η φορεσιά της είναι αντίγραφο της πραγματικής φορεσιάς της Σανταίας γυναίκας και στο σύνολο της αποτελείται από δέκα διαφορετικά κομμάτια. Για την κατασκευή της μελετήθηκαν φωτογραφικό υλικό και κειμήλια και χρησιμοποιήθηκαν υφάσματα με όσον το δυνατόν μεγαλύτερη συνάφεια με τα αυθεντικά. Με το ίδιο μεράκι και φροντίδα δουλεύτηκαν και τα κεντήματα της φορεσιάς που όλα τους είναι χειροποίητα.  
Στόχος του τμήματος μας είναι  η ανάδειξη των παραδοσιακών φορεσιών μας με τον τρόπο που τους αξίζει μιας και πρόκειται για αληθινά διαμαντάκια του πολιτισμού μας και κουβαλούν σημαντικά κομμάτια της ιστορικής πορείας της ράτσας μας. Και ο τρόπος που τους αξίζει δεν είναι άλλος από το να τις μελετήσουμε και ορθά να τις κατασκευάσουμε επιμένοντας στην λεπτομέρεια και στην πιστότητα μη λησμονώντας ούτε στιγμή ποιοι σπουδαίοι άνθρωποι κάποτε τις φόρεσαν: οι δικοί μας άνθρωποι...  
Το ΔΣ του συλλόγου και το τμήμα, ευχαριστεί θερμά την εκπαιδεύτρια του σεμιναρίου κυρία Λένα Καλαμαρινού για την εξαιρετική δουλειά που κάνει στο ευαίσθητο αυτό κομμάτι της παράδοσης μας.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                                        Η Γεν. Γραμματέας
Λαβασάς Π. Αθανάσιος                    Σαββίδου Σ. Λένα

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΕΣ ΕΚΠΟΜΠΕΣ. Περί του Ποντιακού Θεάτρου.

ΟΙ ΚΡΥΦΟΙ-ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ

ΟΙ ΚΛΩΣΤΟΙ